Lucia Santos

Lucia föddes i Aljustrel, en by i Fátima, Portugal, den 28 mars 1907.
Hon döptes några dagar senare den 30 mars.
Hennes föräldrar var Antonio och Maria Rosa dos Santos.
Hon var den yngste av sju barn, sex tjejer och en pojke.
Vid 6 års ålder mottog hon den Första kommunionen.
Vid 8 var hon fullt upptagen med att valla familjens får,
tillsammans med andra pojkar och flickor i byn.

Det var tillsammans med hennes kusiner, Jacinta och Francisco Marto, som den första uppenbarelsen skedde, Portugals ängel, kom för att förbereda den unga trion för sitt uppdrag och för en ännu större uppenbarelse.

Lucia var 10 år gammal den 13 maj 1917, medan hon vallade fåren i Cova de Iria, visade sig en kvinna, som senare identifierade sig som den Heliga jungfrun Maria, för barnen. Uppenbarelsen skulle fortsätta månadsvis den 13: e månaden fram till oktober 1917 (förutom i augusti då barnen blev satta i fängelse av myndigheterna vilket då hindrade det). Under varje månads uppenbarelse uppmuntrade Jungfru bön, särskilt rosenkransen och offrer. Vår fru av Fátima avslöjade framtiden och visade barnen att helvetet existerar, Mer om det kan ni läsa om under Fátima budskapen

Den 13 oktober 1930 förklarade biskopen av Leiria-Fátima, José Alves Correia da Silva, att Fátimas uppenbarelser var trovärdiga efter att han fått meddelat sig resultatet av den officiella utredningen om Fatima av Påven Pius XI

Efter att både Jacinta och Francisco dött till följd av Spanska sjukan 1919, förblev Lucia ensam att fortsätta uppdraget som ”Vår fru av Fátima” tilldelat henne. Vid 14 års ålder blev hon antagen till Doroteasystrarnas klosterskola i Asilo de Vilar nära Porto i norra Portugal. Den 24 oktober 1925 kom hon att träda in hos Doroteasystrarna som postulant i klostret i Tui, Spanien, inte långt från portugisiska gränsen. Under dessa år skulle hon fortsätta att ta emot privata uppenbarelser som förklarar meddelandet om Fátima. Hon avlade sina första löften den 3 oktober 1928 och hennes eviga löften den 3 oktober 1934, och fick namnet Syster Maria av den Smärtorika Modern. Hon återvände 1946 till Portugal och besökte Fátima inkognito. Två år senare, 1948, efter att ha fått särskild påvlig tillåtelse, löstes hon från sina eviga löften hos Doroteasystrarna och inträdde i karmelitklostret i Coimbra 1946 och 1949 avlade hon sina eviga löften som karmelitnunna hon tog namnet syster Maria Lucia av Jesus och det obefläckade hjärtat, och hon kom att stanna i Coimbra fram till sin död 2005.

År 1967 reste syster Lucia till Fatima för att fira 50-årsjubileet av uppenbarelserna som firades av påven Paul VI. Hon gick igen 1982, då Paul John Paul II kom till helgedomen den 13 maj för att tacka för sitt liv efter mordförsöket den 13 maj 1981 och igen när påven kom dit 1991 och slutligen år 2000 , För att saligförklara Jacinta och Francisco.

Under årens lopp skulle Sr. Lucia skriva två böcker,  Fatima in Lucia’s Own Words och Calls from the Message of Fatima och ger svar på de många frågorna om att leva budskapet om Fátima, som hon har blivit ombedd att leva genom åren.

I den andra uppenbarelsen, den 13 juni, frågade Lucia damen, ”Kommer du att ta oss till himlen?” Jungfrun svarade,

Ja, jag ska ta Jacinta och Francisco snart, men du kommer att stanna lite längre, eftersom Jesus vill att du ska göra mig känd och älskad på jorden. Han önskar också av dig att etablera hängivenhet i världen till mitt obefläckade hjärta.
Det uppdraget upphörde den 13 februari 2005,Hennes begravningsmassa vid katedralen i Coimbra leddes av biskop Antonio Cleto. Hon ligger i vila vid klostret där hon tillbringade så många år, tills en plats är förberedd vid basilikan i Fátima vilket skedde redan den 19:e Februari 2006, Hon vilar nu intill Francisco och Jacinta´s gravar.